Konya Genel Anestezi Altında Diş, Konya Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi, Konya Genel Anestezi Altında Diş Doktoru, Konya Genel Anestezi Altında Diş Randevu, Konya Genel Anestezi Altında Diş Hekimi, Konya Genel Anestezi Altında Diş Muayene, Konya Genel Anestezi Altında Diş Çekimi, Konya Genel Anestezi Altında implant, Konya Sedasyonla Diş, Konya Sedasyon İle Diş, Konya Sedasyon İle Diş Tedavisi

Diş tedavilerinde diş dolgusu yapılması uzun yıllardan bu yana kullanılan bir tedavi yöntemi olup eskiden beri dolgu işlemi için çok farklı malzemelerin kullanıldığı biliniyor. Doğal diş rengine en yakın dolgulardan olan kompozit dolgu da son 50 yılın en çok tercih edilen dolgu çeşidi olma özelliğini taşıyor.

Kompozit Dolgu Nedir?

Çürüme, çatlak, kırık ya da benzeri nedenlerden dolayı bozulan diş yapısının onarımı için kompozit dolgu yönteminden yararlanılabiliyor. Beyaz dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu estetik bir tedavi yöntemi olma özelliği taşıyor. Kompozit dolgular aynı zamanda reçine dolguları olarak da biliniyorlar. Çeşitli kimyasal bileşenlerin yanında seramik de kullanılarak üretiliyorlar. Kompozit dolgularla ağızda çiğnemenin ve ısırmanın daha güçlendirilmesi sağlanmış oluyor.

Estetik ya da kozmetik nedenlerden dolayı dişlerin restore edilmesinin ya da kaybedilen diş yapısının oluşturulmasının oldukça modern bir yolu olan kompozit dolgu günümüzde sıklıkla uygulanıyor. Kompozit dolgu sayesinde hastanın gülüşünün değiştirilmesi ve gülüşünde yapılacak küçük ya da büyük düzeltmelerin çok basit ve invazif olmayan bir prosedürle gerçekleştirilmesi mümkün oluyor.

Dişlerde oluşan çürüklerin onarılması ve dişlerin arasındaki boşlukların doldurulmasında kompozit dolgudan yararlanılabiliyor. Kırık ya da çatlak dişler de kompozit dolgu yöntemi ile onarılabiliyor. Dişlerin renk görünümünün daha iyi bir hale getirilebilmesi için de kompozit dolgu kullanılabiliyor. Dişlerin şekillerini değiştirmek ve amalgam dolgulara estetik bir alternatif sunmak konusunda da kompozit dolgular tercih edilebiliyor. Yine diş etlerinin çekildiği durumlarda diş kökünün belirli bir kısmının korunması için de kompozit dolgu yöntemi kullanılabiliyor.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu işleminden önce hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekiyor. Diş kayıpları ve dişin şekli belirleniyor. Ağız yapısına göre kompozit dolgu uygulaması yapılıp yapılmayacağı kararı veriliyor. Eğer dolgu yapılacak olan dişte çürük varsa öncelikle bu çürükler temizleniyor. Çoğunlukla işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilmekle birlikte yüzeysel uygulamalarda anesteziye ihtiyaç duyulmadan da yapılabiliyor. Dişin dolgu için tam anlamıyla hazır hale gelebilmesi için bazı temizlik ve rötuş işlemlerine ihtiyaç duyulabiliyor. Bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından dolgu yerleştiriliyor.

Estetik kaygının giderilmesi konusunda son derece etkili olan kompozit dolgu işlem süresinin kısalığı ile de ön plana çıkıyor. Bu sayede bir gün içerisinde bile birden fazla dişe kolayca uygulanması söz konusu olabiliyor. Kompozit dolgular, amalgam dolgulardan farklı olarak ön dişlere de arka dişlere de rahatlıkla uygulanabiliyor. Uygulama esnasında kişinin diş rengine uygun dolgu malzemeleri ile çalışma imkanı olduğundan doğal ve estetik bir görüntüye erişilebiliyor. Kimyasal yapısı sayesinde uygulama yapılan diş ile sorunsuz bir şekilde birleşiyor. Amalgam dolguların birleştiği bölgelerde çürük gelişme riski olmakla birlikte kompozit dolgu yönteminde bu çürükler meydana gelmiyor. Dişe çok iyi şekilde bağlanan kompozit dolgular aynı zamanda diş dolgularını da destekliyor. Diş kırılmaları başta olmak üzere sıcaklık hassasiyetlerinin iletiminin de önüne geçebiliyor.

kompozit dolgu zararları nelerdirKompozit Dolgu Zararları Nelerdir?

Kompozit dolguların herhangi bir zarar olmadığı biliniyor. Kompozit dolgu işleminin ardından dişlerde sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyet oluşabiliyor. Bu durum dişin dolguya alışmasının ardından kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolmakta olup normal kabul ediliyor. Tedavinin ardından diş hekiminin verdiği tavsiyelere uyulması ve gerekli ağız ve diş bakımlarının yapılması özen gösterilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Aksi takdirde farklı ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşı karşıya kalınabiliyor. Kompozit dolgularda; çay, kahve, kola, alkol gibi içecekler ve sigara kullanılmasına bağlı olarak renklenmeler oluşabiliyor.

Kompozit Dolgu Aşamaları Nedir?

Kompozit dolgu uygulamasına başlanmadan önce az miktarda hazırlığa ihtiyaç duyulabiliyor. Dolgu çürümüş bir dişin doldurulması için kullanılmadığı, şeklinin değiştirilmesi için dişin açılmasının gerekmediği ya da sinirin yakınında olmadığı sürece anestezi uygulanmasına ihtiyaç duyulmayabiliyor. Diş rengine yakın bir kompozit dolgu rengi seçilebilmesi için bir renk kılavuzu kullanılıyor. Kompozit, ağız içi sıvılara karşı hassas bir malzeme olduğundan öncelikle bölgenin kandan ya da tükürükten arındırılması gerekiyor. Dişin yüzeyine bir miktar asit uygulanarak diş yüzeyinin pürüzlü bir dokuya sahip olması sağlanıyor. Böylece dolgu dişe daha kolay tutunabiliyor.

Diş asitten arındırıldıktan sonra kompozitin yapışma oranının yükseltilmesi için bond adı verilen bir yapıştırıcı sürülüyor. Led ışık kullanılarak bondun yüzeyde dondurulması sağlanıyor. Ardından dişe kompozit parçaları yerleştiriliyor. Mavi ışık kullanılarak kompozitin sertleşmesi ve dişle bütünleşmesi sağlanıyor.

Işık yoluyla kompozit dolgu dişle kimyasal bazda birleştirildikten sonra diş hekimi ufak düzeltmeler ve parlatma işlemi yaparak tedaviyi sonlandırıyor.

Kompozit Dolgularda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kompozit dolgu uygulaması esnasında dolgunun mevcut dişlerin orijinal yapısına uygun bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Dolgunun dişin işlevini tam olarak yerine getirmesini sağlayacak şekilde yerleştirilmesi ya da düzeltilmesi dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Dolguda düzeltme işlemi ısırma provası ve dille yüzey kontrolü esnasında dişe en uygun şekli aldırmak amacıyla yapılıyor. Bununla birlikte diş hekimleri uygulama esnasında da hastadan bu tür provalar yapmasını isteyebiliyor. Düzeltme işlemi diş üzerinde dolgunun en uygun ve sorunsuz şekilde kullanılmaya başlanacağı hale gelmesiyle sona eriyor.

Kompozit dolgu yapılırken anestezi yapıldıysa anestezinin etkisi geçmeden yemek yenilmemesi öneriliyor. Ağız hijyenine önem verilmediği takdirde zamanla kompozit dolgunun altında tekrarlayan çürük gelişebiliyor ve dolgu başarısız olabiliyor.

Kompozit Dolgu Fiyatları

Diş hekimlerinin sıklıkla kullandığı kompozit dolgu sayesinde hastaların dişleri sağlığını geri kazanırken estetik kaygıların da ortadan kaldırılması sağlanmış oluyor. Kompozit dolgu fiyatları hasta özelinde belirlenmekte olup uygulamanın yapılacağı diş sayısı, hastanın ağız sağlığının genel durumu ve kullanılan malzemenin kalitesi gibi etkenler fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor.