Konya Genel Anestezi Altında Diş, Konya Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi, Konya Genel Anestezi Altında Diş Doktoru, Konya Genel Anestezi Altında Diş Randevu, Konya Genel Anestezi Altında Diş Hekimi, Konya Genel Anestezi Altında Diş Muayene, Konya Genel Anestezi Altında Diş Çekimi, Konya Genel Anestezi Altında implant, Konya Sedasyonla Diş, Konya Sedasyon İle Diş, Konya Sedasyon İle Diş Tedavisi

Dişlerdeki düzensizlikler kişilerin günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yanlış hizalanmış ve çarpık dişlere sahip olmak kötü bir görünüme buna bağlı olarak da öz güven kaybına neden olabiliyor. Çoğu insan dişlerinin düzgün olmamasından ve gülüşlerinden memnun olmadıkları için gülmekten kaçınıyor ya da gülerken ve konuşurken ağızlarını kapatmayı tercih ediyorlar. Ortodontik tedavi dişlerin görünümünü iyileştirip güzel bir gülümseme sağlamanın yanı sıra rahat bir şekilde yemek yemeye ve konuşmaya da yardımcı oluyor. Dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi estetik kaygıların yanı sıra ağız sağlığı açısından da önem taşıyor. Bu durumun tedavi edilmemesi; diş çürüğü, diş kaybı, diş eti hastalığı, çene problemleri, konuşma ve çiğneme bozuklukları gibi sorunlara neden olabiliyor. Bununla birlikte gülümsemesinden memnun olmayan ve dişlerini düzelttirmek isteyen pek çok kişi diş telleri ile dolaşmak istemediği için harekete geçemiyordu. Diş tedavilerinde kullanılmaya başlayan ileri teknoloji sayesinde artık şeffaf plak kullanılarak bu sorunun son derece kolay bir şekilde ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor. Diş teli takmak istemeyen ve daha estetik çözümlerden yana kullanmayı tercih eden kişiler, şeffaf plak ile ortodonti tedavi yoluna başvurabiliyorlar.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Hastanın dişlerindeki çapraşıklığın görülmez bir şeffaf plak sayesinde düzeltilmesini sağlayan kişiye özel olarak üretilmiş ve tüm dişleri şeffaf bir şekilde saran diş plaklarına şeffaf plak deniliyor. Hastaya özel olarak yapılan şeffaf plaklar aracılığı ile dişlerin düzeltilmesi için uygulanan telsiz ortodontik tedaviye ise şeffaf plak tedavisi deniliyor. Şeffaf plak tedavisi, ortodontik tedavilerdeki en son teknolojilerden biri olma özelliğini taşıyor. Dişlerin ideal pozisyona getirilebilmesi için artık diş teli yerine görünmez şeffaf plak ortodonti tedavisi uygulanması tercih edilebiliyor.

Şeffaf Plak Tedavisi Neden Yapılır?

Şeffaf plak tedavisi dişlerin çapraşıklığı düzeltilirken tedavi görüldüğünün belli olmamasını sağlıyor. Şeffaf plak tedavisi ile orta ve hafif düzeydeki diş çapraşıklıkları giderilebiliyor. Şeffaf plak teknolojisi sayesinde diş çarpıklıkları herhangi bir ağrı ve sızı söz konusu olmadan üstelik hiç kimse tarafından fark edilmeyecek şekilde dişler ideal pozisyona getirilebiliyor. Bu sayede hastanın sağlıklı gülüşlere kavuşması sağlanıyor. Şeffaf plak tedavisi klasik ortodontik tedavilere göre dişlerdeki çapraşıklık sorununu daha hızlı bir şekilde düzeltebiliyorlar. Şeffaf plak tedavisinde tel tedavisindeki gibi kısıtlamalar bulunmuyor. Hastalar şeffaf plakları çıkarıp istedikleri herşeyi yiyip içebiliyorlar. Şeffaf plak tedavisi süresince dişlerin üzerinde metal braketler bulunmayacağı için diş fırçalama işlemi sırasında dişlerde ve diş etlerinde problem olmuyor.

Şeffaf Plak Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Şeffaf plak tedavisi çocukların ve gençlerin yanı sıra erişkinlere de kolaylıkla uygulanabiliyor. Şeffaf plan tedavisinin uygulanıp uygulanmayacağı doktor tarafından yapılan detaylı bir muayeneden sonra belirlenebiliyor. Dişin çekilmesinin şart olduğu ortodontik tedaviler şeffaf plak yöntemi ile gerçekleştirilemiyor. Şeffaf plak tedavisi; tel takmak istemeyen ancak dişlerindeki çarpıklıkları düzeltilmesini isteyen hastalara önerilebiliyor. Şeffaf plaklar özellikle halka açık, kamusal alanlarda çalışmakta olan, medya ya da sanat dünyasında faaliyet gösteren veya genel olarak dışarıdan farkına varılmadan hızlı ve etkili bir diş yapısı düzeltme tedavisi yaptırmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Böylece kişiler günlük yaşamlarında, herhangi bir farklılık hissetmeden, günlük sosyal aktivitelerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeden, dişlerine öz güven içerisinde gülümseyebilecekleri mükemmel bir form kazandırmış oluyorlar.

Şeffaf plak tedavisi; dişlerinin arasında mesafe darlığı, bir diğer deyişle dişlerin ağız içerisine yerleşmesi için yer darlığı çeken, dişleri birbirinin üzerine yaslanmış ya da birbirine geçmiş Gigi görünen, çapraşık bir görünümü olan, dişlerinin arasında boşluk olan ve bundan rahatsız olan, dişlerinin diziliminde simetrik hatalar olan 12 yaşından büyük hastalara şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor. Aynı zamanda şeffaf plak tedavisi uygulanacak olan kişilerin ağız, diş ve çene yapısının tedaviye uygun olması, çene yapısında anormallik bulunmaması, alt ve üst çene kemiklerinde gömülü diş bulunmaması aranılan özellikler arasında yer alıyor.

şeffaf plak tedavisi nasıl yapılırŞeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılan incelemeler sonucunda şeffaf plak tedavisi için uygun olduğuna karar verilen hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınıyor. Hastanın dişlerinin fotoğrafının alınmasının yanı sıra gerekli görüldüğü takdirde hastanın ağız içi röntgeni çekiliyor. Alınan ölçüler doktorun çalıştığı şeffaf plak firmasına gönderiliyor. Burada dişler dijital ortama aktarılıyor. Hastanın ve doktorun istekleri değerlendirilerek dişler dijital ortamda hastanın da anlayabileceği şekilde son haline getiriliyor. Bu işlem yaklaşık olarak 1 – 2 hafta sürüyor. Dijital şeffaf plak analizinin çıkmasıyla birlikte hasta yeniden çağrılıyor. Hasta dişlerin son dijital halinden memnun kalıp onay verdiği takdirde şeffaf plakların üretimine başlanıyor. Şeffaf plakların üretilmesi de yaklaşık olarak 1 – 2 hafta sürüyor.

Dişlerin bazılarına beyaz butonlar koymaya yarayan, 1 adet alt ve üst çene için anahtar şeffaf plak ile dişlerin üzerine diş renginde butonlar koyuluyor. Bu butonlar, klasik tel tedavisindeki porselen raketleri taklit etmekte olup ağız içerisinde neredeyse hiç gözükmüyorlar. Dişlerdeki çapraşıklık miktarının fazla olduğu durumlarda dişlerin sağından ve solundan ipr ya da stripping denilen çok küçük aşındırmalar yapılabiliyor. 0.05 mm ile 0.30 mm arasında değişen bu aşındırmalar diş minesini geçmediği için dişin çürümesine ve hassasiyetine neden olmuyor. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından doktor tarafından ilk plak takılıyor ve hastanın da takıp çıkarması isteniyor.

İlk plak takıldığı zaman, dişlerde sıkışma ve ağrı hissedilebiliyor. Bu son derece normal olup doktor tarafından reçete edilen bir ağrı kesicinin kullanılması ile bu durumun önüne geçilebiliyor. Plakların bitmesinin ardından, uygulanmakta olan tedaviye göre hastanın 1 – 2 ay kadar pekiştirme plağı takması gerekebiliyor. Pekiştirme plakları normalde kullanılan plaklardan biraz daha sert oluyor ve dişlerin yerlerine alışmalarının sağlanması için kullanılıyor. Şeffaf plak tedavileri de tamamlandıktan sonra, ortodonti tedavileri gibi geri dönebiliyorlar. Bu tür bir olumsuzluğun engellenebilmesi için dişlerin arkasına retainer adı verilen gözükmeyen tel takılıyor.

Hastaların şeffaf plağı takarken yavaşça ön dişlerine doğru ittirmeleri gerekiyor. Ardından parmakları ile eşit kuvvet uygulayacakları şekilde sağ ve sol azı dişlerine doğru yerleşinceye dek plağı bastırarak işlemi tamamlayabiliyorlar. Şeffaf plağı çıkarırken de herhangi bir azı dişinden başlayıp diğer azı dişine doğru parmak ucuyla plağı dişlerinden çıkartabiliyorlar. Şeffaf plağın zarar görmesinin önlenmesi için farklı yöntemler denenmemesi ve çıkarma işlemi esnasında herhangi bir keskin nesne kullanılmaması gerekiyor. Şeffaf plağın çıkarılır çıkarılmaz durulanması, fazla suyun silkelenmesi ve verilmiş olduğu özel kutusunun içerisinde muhafaza edilmesi öneriliyor.

Aynı şekilde şeffaf plağın her kullanımdan önce yumuşak kıllı diş fırçası ve az miktarda diş macunu ile fırçalanması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Şeffaf plak temizleme işleminin her plak için 1’er dakika olacak şekilde uygulanması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Diş plağı temizliği yapılırken her temizlemeden sonra iyice durulanması gerekiyor. Şeffaf plak bakımı için takma diş temizleyicileri kullanılmıyor ve gargara ürünleri ile yıkanmıyor. Bu tür ürünlerin kullanılması şeffaf plağın yüzeyine zarar verebiliyor ve şeffaflığını kaybetmesine neden olabiliyor.

Şeffaf plağın yeme – içmeden önce çıkarılması, her yemekten ve atıştırmadan sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekiyor.